29 Ocak 2024 Cihannumma Editör Ekibi

Yoksul Ülkeler, İklim Değişikliği İçin Tazminat İstemeye Hazırlanıyor

Dünya genelinde iklim değişikliğinin izleri artmaya devam ederken, dünyanın en yoksul ülkeleri "iklim değişikliği tazminatı" istemeye hazırlanıyor.

Son olarak Pakistan'da haziran ayının son günlerinden bu yana devam eden sel felaketi, iklim krizindeki artışı ve acil eylem planlarının geliştirilmesi gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Senegal'in başkenti Dakar'da En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) birliğinden 46'dan fazla bakan ve uzman katıldığı 18. Afrika Çevre Bakanları Konferansı'nda bir ilk yaşandı.

Toplantıda konuşan Senegal Çevre Bakanı Abdou Karim Sall, dünya genelindeki ikim değişikliğinin en fazl yoksul ülkeleri etkilediğine vurgu yaparak, "Seller, kıyı erozyonları, mevsim dışı yağışlar gibi doğa olayları giderek artıyor. Özellikle en az gelişmiş ülkeler için bu kaybı karşılayacak bir fonun kurulması zorunlu hale geldi" ifadelerini kullandı.

EAGÜ Çevre Bakanları, 6-18 Kasım'da Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek olan 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP27) iklim değişikliğinin neden olduğu hasara ilişkin bir fon oluşturulması için ısrarcı olacaklarını kaydetti.

AA'da yer alan habere göre, bakanlar konuşmasında iklim değişikliğinden en fazla etkilenmelerine rağmen bu konuda en az role sahip olduklarına da dikkat çekti. 

EAGÜ toplantısına katılan ABD İklim Değişikliği Özel Elçisi John Kerry de 20 gelişmiş ülkenin, sera gazı emisyonunun  yüzde 80'inden sorumlu olmasına karşın 48 Afrika ülkesinin buradaki payının 0,55 olduğunu anımsattı.

Kerry konuşmasında, iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedildiği 17 ülkenin Afrika'da olduğunu da işaret etti.

Kerry aynı zamanda iklim krizinin etkileri nedeniyle Afrika Boynuzu'nda 4 yıldır kuraklık yaşandığının da altını çizdi.

ABD'nin dünyayı en çok kirleten ülkeler sıralamasında Çin'in ardından ikinci sırada yer almasına rağmen Kerry, ülkesinin ve diğer 19 ülkenin sıcaklık artışını 1,5 derecede tutma yönündeki taahhüdüne sadık kaldığını savundu. 

2015'te Paris'te küresel sıcaklıklardaki tehlikeli artışı frenlemek için emisyonlarını azaltma konusunda uzlaşılmış olmasına karşın en fazla CO2 emisyonu ölçümlenen ülkeler şöyle: 

  1. Çin (Kişi başı 8.1 ton)
  2. ABD ( Kişi başı 15.5 ton)
  3. Avrupa Birliği (Kişi başı 6.5 ton)
  4. Hindistan (Kişi başı 1.9 ton)
  5. Rusya (Kişi başı 12.5 ton)
Whatsapp Whatsapp