8 Şubat 2024 Cihannumma Editör Ekibi

Filistin'deki Savaş Yeni Bir Kitlesel Göç Akımı Doğurdu

İsrail ile Hamas arasında başlayan savaş, bölgede yaşayan sivillerin yerinden edilmesine yol açtı. Tel Aviv yönetiminin Gazze’de yaşayan Filistinlileri zorla şehirden çıkarmasına ek olarak İsrailli vatandaşların da bölgeden kaçtıkları gözlendi.

İsrail, 75 yıldır Filistin üzerinde uyguladığı apartheid rejimini “zorunlu göç” ile yeni bir boyuta taşıdı.

İsrail savaş kabinesi, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin Kuzey Gazze’yi terk etmesi yönünde uyarıda bulunmuştu. Tel Aviv yönetiminin bu uyarısı, Birleşmiş Milletler (BM) dâhil olmak üzere birçok uluslararası kuruluştan ve ülkeden tepki çekti.

Birleşmiş Milletler Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişilerin İnsan Hakları Özel Raportörü Paula Gaviria Betancur, İsrail’in 1.1 milyon kişiyi aşan bir kitleyi zorla yerinden etme girişiminin insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirterek Tel Aviv’e bu girişimden geri dönmesi çağrısında bulundu.

İsrail’in zorunlu göç duyurusu yaptıktan sonra güvenli göç rotalarını vurduğu, Los Angeles Times ve The Guardian gibi haber kaynakları tarafından raporlandı.

Yıllardır vatanlarından sürülen Filistinlilerin göçüne ek olarak İsraillilerin de savaşın başlamasıyla ülkelerini terk ettiği öğrenildi.

İngiliz tabloid gazetesi Daily Mail’in 9 Ekim 2023 tarihli bir haberinde, yüzlerce kişinin İsrail’i terk etmek için havaalanlarına akın ettiği aktarıldı.

Avrupalı liderler, artabilecek düzensiz göç konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Artan düzensiz göç akınlarıyla mücadele eden Yunanistan’dan ve Avrupa Birliği’nden (AB) göç akınlarının artma tehlikesine ilişkin açıklamalar geldi.

VOA’nın aktardığına göre Göç Bakanı Dimitris Keridis, çatışmaların devam etmesi durumunda düzensiz göç dalgasının artacağını, İran’ın çatışmalara dâhil olması hâlinde ise bu artışın alevleneceğini söyledi.

AP’ye konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, röportajında, “Bölgede yaşanan çatışmalar artarsa Avrupa topraklarında da mültecilerden kaynaklı büyük zoruklarla karşı karşıya kalırız” ifadelerini kullandı.

Gazze’den güneye göçen Filistinli vatandaşların Refah sınır kapısı aracılığıyla Mısır’a geçmesi gündemde, ancak Kahire yönetimi çekinceleri dolayısıyla bu sınırı kapalı tutuyor.

Seçime yaklaşan ve ekonomik olarak zorda olan Mısır, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin belirttiğine göre hâlihazırda 9 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Kendisi de bir general olan el-Sisi, bir askeri mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada sınır kapısının yardımların geçmesi için açık tutulduğunu belirtti.

“Bu zor zamanda ister tıbbi ister insani yardım olsun, yardımların Gazze Şeridi’ne ulaşmasını sağlıyoruz" diyen Mısır Cumhurbaşkanı, Filistin halkının acısını paylaştıklarını, ancak ülkesinin yardım etme kabiliyetinin sınırlı olduğunu aktardı.

BBC’nin Mısır medyasından aktardığına göre Refah sınır kapısı, İsrail’in bombalamaları sonucu kapatıldı.

Aynı haberde, Kahire yönetiminin “mülteci akınına ve militanlara karşı” bir önlem olarak sınır kapısını kapalı tuttuğu bilgisi de yer alıyor.

Hamas’ın siyasi kolunun lideri İsmail Haniye ise Mısır’a göçülmeyeceğine ilişkin bir duyuruda bulundu.

Anadolu Ajansı’nın yayımladığı haberde, Haniye’nin “Devletimiz kurulana, esirlerimiz ve kutsal mekânlarımız özgürleşene ve yerinden edilen insanlarımız evlerine dönene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dediği ifade edildi.

Whatsapp Whatsapp